Tillväxtkontroll och flödesmätning vecka 34

Idag var vi på vår 13:e tillväxtkontroll av Lillisarna. 
 
Det är nu inte helt lätt för barnmorskan att få till någon mätning av Lillisarna då de är två i magen och också börjar bli stora och det går nästan inte att knuffa på dem så att de flyttar sig så barnmorskan får bättre bilder. Men efter lite trassel hit och dit och att jag tillslut fick lägga mig på sidan för att få de sista måtten så lyckades de tillslut få till en viktskskattning på Lillisarna.
 
1:an kämpar på och väger nu mer än en genomsnittstvilling (som om hon vore en vecka äldre) och 6 % mindre än ett enkel-foster, det är väldigt bra :-)
 
2:an däremot tar tappat fart och väger nu som en genomsnittstvilling i vecka 33 och 18% mindre än ett enkel-foster. Hon minskar också mot sin syster med nästan 300 gr, vilket inte är så bra.
 
Detta medförde att idag gjorde de en flödesmätning av navelsträngarna för att se att de får det de ska ha för att växa. Liten läskig undersökning men allt var bara fint med båda Lillisarnas flöden, de får det de ska ha:-) 
 
Nedan visar vecka, vikt och avvikelse i procent mot ett enkelt-foster:
 
Vecka      Vikt 1:an            Vikt 2:an
26+2         892 g (-10%)     895 g  (-9%)
29            1100 g (-17%)   1200 g (-10%)
31            1682 g (-3%)     1491 g (-14%)
32+2        1745 g (-13%)   1827 g (-9%)
34+1        2262 g (-6%)     1973 g (-18%)
 
1:an ligger med sitt lilla huvud neråt och har sjunkit rätt långt ner i bäckenet så det ska mycket till att hon ska fundera på att lägga sig åt något annat håll nu när det är fullbelagt i magis:-)
 
2:an däremot är en riktigt liten luring. Nu har hon återigen lagt sig med huvudet ner och med kroppen i tvärläge. Det är inga problem om de skulle få för sig att födas nu, då styr barnmorskan och läkaren bara 2:an rätt till utgången när 1:an kommit ut :-)
 
Idag kan det ha varit sista gången vi var på Specialistmödravården, då nästa kontroll kommer att ske om två veckor och då i Stockholm på Mama Mia vilket kommer att vara i vecka 37 (om vi nu kommer så långt). 
 
Dagens kontroll var i vilket fall den bästa i Skogshuggar-land :-). Barnmorska som gjorde ultraljudet berättade mycket och läkaren vi träffade efteråt var glad, trevlig, pedagogisk, ja så som vi vill bli bemötta.
 
Hon berättade på ett bra sätt om hur en tvillingfödsel går till, vad som händer och vad som skiljer mot en enkel förlossning.
 
De enda skillnaderna mot en vanlig förlossning är egentligen att:
- Bevakningen av båda bebisarna är större
- Det är mer personal inblandat 
- När 1:an är ute så får jag ligga och gosa med henne en liten stund, sedan när det kör igång igen och
  2:an ska ut så får hon ligga hos Peppen. 
- Det kan också bli så att de måste sätta in värkstimulerande dropp om inte livmodern börjar jobba aktivt
  igen för att få ut 2:an. 
- I slutet vid krystskedet av 1:an så kommer de att följa 2:an med ultraljud och styra henne rätt om hon
  ligger galet. Detta kommer medföra att jag bara har en förlossningsställning att välja på när bebisarna
  ska ut och det är halvsittandes.
 
Så vill Lillisarna födas i Skogshuggar-land så känns det efter dagens besök bara bra :-).
Vi kommer också att finnas i rullarna i Stockholm eftersom flyttlasset går tillbaka dit om drygt en vecka.
 
Lillisarna är väldigt små än så länge men anses vara leveransklara så sätter förlossningen igång nu så gör man inget för att stoppa den längre.
 
Läskig känsla eftersom den senaste veckan har bjudit på en hel del av upplevelsen sammandragningar/förvärkar, något som jag inte vid de tidigare två graviditeterna någonsin varit med om :-)
Therese Ottersten
2014-05-20 @ 14:36:54

Hej Jennie!
Visste inte att du väntade tvillingar... Häftigt! Du ska bli fyrabarnsmamma som mig! Jag har också tvillingar, två tjejer, enäggs. De är fyra 4 1/5 år nu, sen har jag Vera som är 6 år och Julia som är 13 år. Bara tjejer!! Hur känner du inför förlossningen? Jag gick nästan full tid, hade bara 4 dagar kvar till 40 veckor. De fick sätta igång mig för jag orkade inte gå längre. Om du funderar över något så hör bara av dig. Ibland kan det kännas gott att prata med någon som har liknande erfarenheter och att få tvillingar är mycket speciellt. Det går inte att förklara för någon som inte varit med om det. Ta hand om dig och lillisarna nu! Stor kram

Svar: Hej Therese 😃 Gud vad roligt att höra från dig, det var inte igår☺️ Och vad lyxigt för mig att ha dig som jag kan fråga om, en riktig tvilling expert 👍 Jag har massor av frågor, så jag mailar dig istället. Kram och vad glad jag blir att du läser bloggen 💕
mamadeluxe.blogg.se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mama deluxe

En blogg om livet som fräsig fru, tvillingmamma, alla andra mammaroller och allt däremellan.

RSS 2.0